Заключителна пресконференция по проект "ЗАЕДНО МОЖЕМ", финансиран от ЦОИДУЕМ

Заключителна пресконференция по проект "ЗАЕДНО МОЖЕМ", финансиран от ЦОИДУЕМ

Заключителна пресконференция по проект "ЗАЕДНО МОЖЕМ", финансиран от ЦОИДУЕМ

23.08.2019

На 22 август 2019 година в заседателната зала на Община "Тунджа" се проведе заключителната пресконференция по проект „Заедно можем“ – ефективен механизъм за осъществяване на образователна интеграция на децата и учениците. Взаимодействие между семейство и училище.“, финансиран от ЦОИДУЕМ.

Проектът бе на стойност 18885,40 лева и се реализира в рамките на 11 месеца от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, с. Дражево в партньорство с ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, с. Веселиново.

На пресконференцията присъстваха г-н Георги Георгиев, - кмет на Община „Тунджа“, г-н Станчо Ставрев – зам. кмет на Община „Тунджа“, родители, директори и учители от училища и детски градини, представители на ромски организации, образователни сътрудници и медиатори, представители на неправителствени организации.

Г-жа Марина Николова, ръководител на проекта презентира осъществените дейности по проекта и резултатите от изпълнението им. Проектът в максимална степен допринесе за изграждането на дългосрочен и ефективен механизъм за пълноценна интеграция на учениците от ромската етническа общност, техните родители, учители и доброволци. Постигна се пълен обхват на децата и учениците в образователната система на двете средищни училища, стимулиране на индивидуалните заложби и дадености на децата и учениците и мотивация за подобряване на образователните резлтати.  Използването на различни интерактивни форми на работа допринесе за пълноценната социализация на децата и учениците от етническите малцинства. За училищните общности на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Дражево и ОУ „Св. Св.Кирил и Методий” с. Веселиново реализацията на проекта "Заедно можем" бе чудесна възможност да направят сериозна крачка по нелекия път към образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства и преодоляване на негативните представи и стереотипи. Успешната реализация на дейностите по проекта е стимул за търсене на възможности за тяхното продължение и след приключването на проекта, защото всичко, което бе осъществено през изминалите 11 месеца, бе подчинено на идеята да направим училището привлекателно място за нашите ученици и техните родители и да работим за изграждане на убеждението, че образованието е ценност, към която трябва да се стреми всеки гражданин.

Приветствие към участниците поднесе г-н Георги Георгиев, който подчерта, че главната цел на проекта е реализиране на ползотворно партньорство между училиището и семействата на учениците от училищата в с. Дражево и с. Веселиново . С реализацията на този проект училищата отново доказват търсенето на иновативни форми на работа с родителите за разширяване на участието им в живота на училищните общности и ангажираността им за успешната реализация на учениците като достойни граждани на общината.