Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство

       От векове  вярваме, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер, а семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.  Според преданията, на този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила три години, била отведена до Йерусалимския храм. По време на пътя, тя и нейното семейство били съпроводени от своите близки, носещи запалена свещ в ръцете си. Всички останали изумени, когато родителите й я оставили на първото стъпало на храма и тя изкачила.

 Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много, много любов.

       Под ръководството на своята учителка днес учениците от трети клас отбелязаха пред  съученици и гости  Деня на православното християнско семейство. Тържеството започна с думите на Богомила Монева:

„Днес е празник много мил, 
с него Бог ни е благословил, 
затова ще Му благодарим, 
че с семейство ни е надарил

Все така да сме задружни, 
да помагаме си в нужда 
Да сме истински християни, 
Бог със нас да се похвали!”

  Третокласниците изпълниха песен за мама, за семейството и рецитираха стихове за това „колко мило,колко сладко е при мама и при татко”.

 

                                                             Г-жа Христова – класен ръководител на III клас