Гергьовска люлка

Гергьовска люлка

Гергьовска люлка

Гергьовден е един от най-древните и големи празници у нас. Той е най-големият пролетен празник, наред с Великден, който  "води" след себе си лятото - времето на топлината, плодородието и богатите реколти. Затова и не случайно се чества в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата.

В навечерието на празника в  двора на църквата „Свети Пророк Илия“ на село Дражево се събраха деца и жени от ПК „Дълголетие“ на  селото. За учениците от началните класове бе вързана гергьовска люлка от техните учители. В народните представи се вярва, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много късмет и здраве. Според поверието всеки, който се полюлее на нея, може да достигне слънчевите лъчи. За здраве и плодородие се люляха и децата .

Тегленето на кантар е обичай, свързан с този празник – на него децата се теглеха от облечените в традиционни народни носии жени, които разказаха за  вярванията, че това е един от начините да бъдат здрави и жизнени през годината. Ако кантарът покаже, че е наддал, значи годината му ще е здрава и успешна.