Занимания по интереси в библиотеката – Клуб „Математика с граматика“ - 1 клас

Занимания по интереси в библиотеката – Клуб „Математика с граматика“ - 1 клас

Занимания по интереси в библиотеката – Клуб „Математика с граматика“ - 1 клас

За работата си в клуб „Математика с граматика“ използвам методически наръчник за насоки за работа „В цирка на Математея“ - представлява сборник с истории, в които по занимателен начин и на достъпен за децата език се обясняват основните математически концепции и понятия за 1. И 2. клас. Историите са разработени от специалисти по ранно двуезично развитие съвместно с начален учител, работещ с деца с майчин език, различен от българския.

Математиката изисква системно мислене и умения за откриване на закономерности, категоризация и анализ. Не е случайно, че тези умения са пряко свързани и с усвояването на езика. Самата математика е език, с който можем да опишем и да разберем света. Този език е универсален за всички, независимо от това кой майчин език говори ученикът. От друга страна, когнитивни изследвания показват, че граматичната структура на майчиния език на децата може да оказва влияние например върху възприятието им за числата.

За да навлезем в света на математиката, ни е необходим естествен език като посредник, който да ни помогне да разберем нейните правила. В нашия случай с помощта на българския език ние преподаваме езика на математиката на ученици с различен майчин език. Усвояването на езика е креативен процес: без да осъзнават, децата извличат от заобикалящия ги езиков свят понятия и конструкции, които след това използват в своите изказвания.

 Децата изграждат и проверяват различни хипотези за това как работи езикът. Както знаем, езикът се учи най-ефективно в ситуация на общуване и когато го използваме при извършване на дейности и решаване на конкретни задачи. Точно това означава естествен комуникативен контекст и мотивация за прилагане на езика. Часовете по математика дават точно такъв контекст за натрупване на определени граматични структури.